Blog

Postgraduate Workshop 2016

Disebabkan permintaan demi permintaan,tora datang lagi dengan kursus berkembar di Bangi. Kalau register untuk kedua-kedua kursus dapat diskaun 10%, jadi bayar RM 270 instead of RM 300.  

Kursus MS Word Untuk Penulisan Tesis Efektif | 20 Ogos 2016

Dah lama tak buat kursus ni, bukan apa..permintaan Mendeley lebih kuat dari peserta. Disebabkan ada beberapa orang dah tanya, jadi aku pun rasa refresh kembali untuk mulakan. Baru first day advertise dah ada 3 orang peserta yang nak register. Alhamdulillah. Yang mana nak join boleh terus ke web kursus ni  www.formatTesis.com Ni poster

Paper masuk springer..Eksaited

Baru dapat email dari Dr Maryam, paper yang kami hantar conference di Sabah diterima masuk dalam Springer. Tajuk Development of a One Stop Distance Virtual Learning (DVL) Program for Diploma of Pharmacy Students During Hospital Attachment. Aplikasi moodle ni dah masuk second batch student, so far mmg menyenangkan kerja-kerja para penyelia LI. Untuk orang yang liat […]

Tutorial Word : Menukarkan saiz dokumen dari unit inch ke cm

Microsoft Word adalah produk buatan US, jadi kebanyakan setting defaultnya menggunakan setting US. Antaranya adalah pengukuran dimana mereka prefer unit inci / kaki. Jadi bila kita cuba tukar page margin kita, unit yang digunakan adalah inci. Didalam penulisan tesis, banyak universiti menggunakan unit cm dalam bahagian margin dokumen. Selalunya belah kiri tu samada 3.8 cm […]

Tutorial Word : Menukar default size dokumen daripada letter kepada A4

Microsoft Word adalah produk buatan US, jadi kebanyakan setting defaultnya menggunakan setting US. Antaranya adalah dokumen dimana mereka lebih prefer LETTER dari A4. Kita di Malaysia lebih familiar dengan A4…cer cari kat kedai/pasaraya ada tak yang juai kertas LETTER…yang ada kertas A4 belaka. Walaupun letter dan A4 ni seakan-akan sama tetapi ada perbezaan kecil iaitu […]

Ciri-Ciri Logo Yang Hebat

Antara benda yang aku suka buat waktu lapang ialah mencari pertandingan mencipta logo. Surf internet dan try cari mana-mana pertandingan. Setakat ni ada la menang beberapa kali cabutan bertuah pertandingan logo. Ada yang dapat duit. Semalam terbaca paper tentang ciri-ciri logo yang hebat. Jadi aku kongsikan. Ni dari Utusan Malaysia Selasa 10 November 2015. Sembilan Ciri-Ciri […]

Bengkel Mendeley & MS Word For Effective Thesis Writing

Bengkel 1 : Mendeley untuk Pengurusan Rujukan & Word – Template Tesis 'Quick Start'  pada 2 Dis 2015 Bengkel 2 : MS Word untuk Penulisan Tesis Efektif  pada 3 Dis 2015 Kedua-dua bengkel ini dijalankan secara hands on dimana penceramah yang hensem  yang sentiasa menunggu semua peserta siap step didalam nota. Nota pun meriah dengan gambar-gambar print screen agar […]

Penang IID 2015

Pagi ni standby di booth untuk dinilai oleh juri-juri dalam Pertandingan Penang Invention , Innovation & Design 2015 . Projek yang kami masuk adalah projek kategori ICT bertajuk . e-HosT: ONE STOP STUDENT COMMUNICATION CENTER FOR HOSPITAL TRAINING. Projek ini susulan dari projek yang kami telah join KIK yang lepas dimana ditambahbaik sehingga 200% tahap kepuasan pengguna. […]

Review Buku Law Of Attraction – Hukum Tarikan

Tahun ni sasaran aku nak baca sekurang-kurangnya 5 buah buku tak kira genre apa. Inspired dengan Mark Zuckerberg yang tiap-tiap tahun mencabar dirinya buat satu benda yang baru, takat baca buku 5 buah ni pun takdelah mencabar sangat…lebih mencabar dari segi mencari masa nak baca. Jadi aku on track dalam menyelesaikan sasaran ni. Tahun depan […]

Projek Web Baru : Tips Mencari Domain Name Yang Catchy

Hari ni diminta oleh Dr Subri untuk menyiapkan web pertandingan inovasi ASEAN dan Special Interest Group. Namun kami menghadapi masalah untuk mendapatkan domain yang dikehendaki kerana dah ada owner domain tu. Pilihan yang ada ialah cari owner domain tu dah beli…tapi mesti mahal,macam orang nak beli no plate yang cun. Kami dah berjaya mendapatkan domain […]