Blog

UTHM Thesis Template

Projek seterusnya ialah menyiapkan template thesis UTHM, ada jugak dapat beberapa permintaan dari pelawat website. Here we go       Sumber Thesis Guidelines dari Centre for Graduate Studies , Universiti Tun Hussein Onn Malaysia http://ps.uthm.edu.my/v4/ms/form/doc_download/110-thesis-writing-guide.html Atau di website ini : UTHM Thesis Writing Guide  

Poster & Bulettin Workshop by HATSS

Hari ni dijemput oleh Hoteal and Tourism Student Society (HATSS) untuk bagi talk & hands on bengkel menghasilkan poster dan buletin. Terima kasih kepada penasihat, Irina, Azureen & gang. Pagi share mengenai tips hasilkan poster yang ada impak. Petang untuk menghasilkan buletin yang nampak professional walaupun menggunakan perisian beginner Microsoft Publisher.

Office 365 Free For UiTM Students

Masih gunakan Office 2007? Ataupun software Office yang pirate ada bar merah bila failed activation? Katakan tidak kepada perisian cetak rompak. Sekarang student boleh dapatkan perisian original tanpa bayaran dengan akses kepada cloud storage Microsoft.   UiTM salah satu universiti yang mendapat lesen percuma untuk staf dan pelajar. Untuk proses instalasi dan daftar, anda hanya […]

InDeLib 2017

Hari ni dijemput oleh Fakulti Pengurusan Maklumat UiTM Kedah untuk jadi juri pertandingan inovasi International Innovation and Design in Library & Information Science Competition (InDeLib 2017). Pertandingan ni kolaborasi bersama Perpustakaan Negara Malaysia.  Terima kasih pada Dr Basha sebab recommmend aku jadi juri pertandingan ni. Pertandingan ni lebih kepada inovasi dalam bidang perpustakaan.     […]

Mendeley Institutional Edition (Team) plan

https://www.mendeley.com/groups/4018191/universiti-teknologi-mara-uitm/ Click here

Survey Reunion 20 Tahun SMSSMJ

Isi survey untuk mudahkan penganjuran : https://goo.gl/forms/9dC2gp4uE7bTumIS2

RansomWare

Baru-baru ni dunia dikejutkan dengan RansomWare. Ransomware refer kepada perisian yang mengunci fail komputer  secara encryption dan minta duit untuk menebus kembali fail dalam komputer kita.

Thesis UPSI mencurah-curah

Hari ni dapat job format tesis untuk UPSI. Mulanya Cikgu Edwin yang minta aku format tesis dia 11hb, bila dah siap dia puas hati &  dia suggest kat kawan-kawan dia yang lain. 29hb dapat satu thesis untuk formatting, pastu 30 hb dapat lagi 2 thesis… Terima kasih kat Cikgu Edwin yang percaya dan suggest kat coursemate […]

Bengkel Video Editing Untuk MOOC

MOOC – massive open online course https://www.openlearning.com                   SOURCE : https://en.wikipedia.org/wiki/Massive_open_online_course  

Word & Excel Workshop for FKK Students

Hari ni dijemput oleh Fakulti Kejuruteraan Kimia untuk sharing mengenai penggunaan MS Word secara efektif dalam menulis report/thesis. Terima kasih kpd Puan Rasyidah yang jemput 3 bulan dari tarikh workshop ni. Banyak kali dia remind sebab book 3 bulan awai jadi setiap bulan kena remind. Jadi aku pun create satu template khas based on FKK […]