ms word

UTHM Thesis Template

Projek seterusnya ialah menyiapkan template thesis UTHM, ada jugak dapat beberapa permintaan dari pelawat website. Here we go       Sumber Thesis Guidelines dari Centre for Graduate Studies , Universiti Tun Hussein Onn Malaysia http://ps.uthm.edu.my/v4/ms/form/doc_download/110-thesis-writing-guide.html Atau di website ini : UTHM Thesis Writing Guide  

Office 365 Free For UiTM Students

Masih gunakan Office 2007? Ataupun software Office yang pirate ada bar merah bila failed activation? Katakan tidak kepada perisian cetak rompak. Sekarang student boleh dapatkan perisian original tanpa bayaran dengan akses kepada cloud storage Microsoft.   UiTM salah satu universiti yang mendapat lesen percuma untuk staf dan pelajar. Untuk proses instalasi dan daftar, anda hanya […]

Thesis UPSI mencurah-curah

Hari ni dapat job format tesis untuk UPSI. Mulanya Cikgu Edwin yang minta aku format tesis dia 11hb, bila dah siap dia puas hati &  dia suggest kat kawan-kawan dia yang lain. 29hb dapat satu thesis untuk formatting, pastu 30 hb dapat lagi 2 thesis… Terima kasih kat Cikgu Edwin yang percaya dan suggest kat coursemate […]

Word & Excel Workshop for FKK Students

Hari ni dijemput oleh Fakulti Kejuruteraan Kimia untuk sharing mengenai penggunaan MS Word secara efektif dalam menulis report/thesis. Terima kasih kpd Puan Rasyidah yang jemput 3 bulan dari tarikh workshop ni. Banyak kali dia remind sebab book 3 bulan awai jadi setiap bulan kena remind. Jadi aku pun create satu template khas based on FKK […]

Template Tesis UPSI siap!

Syukur…template tesis UPSI versi BM dan English siap. Sebenarnya dah lama siap cuma aku bagi kat salah sorang rakan DSG facebook untuk test masukkan isi tesis dan dapatkan feedback dari supervisor. Dalam 2 minggu lepas tu dia beritahu supervisor cakap ok..so now dah boleh share kat sini. Selamat mencuba and macam biasa aku perlukan feedback untuk […]

Projek Format Tesis

Dalam dok attend CMBA, curi-curi masa malam siapkan 3 job tesis. Mmg berpinau mata tengok tulisan,table ,page orientation,figure…tapi cuba siapkan juga supaya dapat deliver in time. Dah 3 malam tido lambat..tu la masa yang ada untuk belek tesis ni. Benda yg selalu takes time nak pebetui adalah table atau figure yang dilukis dalam margin 2.5 […]

UM Thesis Template *update

UM is the first template I designed few years back, always my first priority to get it done. UM thesis guidelines have change from 2013 to 2015 edition, new guidelines prepared to be more 'MS Word' friendly. I dont know how many times the template has been modified but I'm sure it help students out there. This template […]

Gaya UKM Thesis Template dah siap

Seminggu dua ni,pembaris dan printer menjadi teman setia. Buat eksperimen untuk menghasilkan template tesis Gaya UKM 2015. Gaya UKM yang baru ni agak 'mesra' MS Word jadi kerja-kerja create template jadi sedikit mudah cuma nak tailor made caption dan senarai kandungan memerlukan ketelitian. Kadang-kadang guidelines tulis 2 space tapi bila ukur tak 2 space pun..jadi […]

Gaya UKM @ PPUKM, Cheras

Pagi-pagi buta dah bergerak ke Pusat Perubatan UKM (PPUKM) Cheras sebab risau disebabkan jem boleh sampai lambat.Walaupun Waze jangka 30 minit tapi aku tak boleh confident sgt sbb KL traffic tak boleh predict. Gerak awal sejam supaya boleh sampai awal dan prepare untuk training. Pantang penceramah datang lambat, mesti kena punctual. Sampai 8.15 tapi dok melilau cari parking […]

Postgraduate Workshop 2016

Disebabkan permintaan demi permintaan,tora datang lagi dengan kursus berkembar di Bangi. Kalau register untuk kedua-kedua kursus dapat diskaun 10%, jadi bayar RM 270 instead of RM 300.